De complexe uitdagingen van de 21ste eeuw vragen creativiteit en innovatief denken om tot duurzame oplossingen te komen. Sinds jaar en dag neemt creativiteit een sleutelrol op in de curricula van de associatie-instellingen, maar de ambities van de Associatie KU Leuven gaan verder. Ook in hun dagelijkse studie- en werkomgevingen wil het netwerk haar studenten en personeel via kunst stimuleren en inspireren.

Hiertoe lanceerde ze het art4campus-initiatief, dat in 2021 onder meer een wedstrijd uitschreef voor een origineel ontwerp dat als achtergrond zal dienen voor de associatiebrede login-pagina. Duizenden studenten, docenten en personeelsleden bezoeken dagelijks deze pagina wanneer ze inloggen op het gezamenlijke leerplatform Toledo of in één van de associatiebrede IT-toepassingen. Dit is een ideale eerste plaats om kunst in beeld te brengen. 

De Art4campus-kunstwedstrijd 2021 ontving 28 ontwerpen van zowel studenten als personeelsleden uit de vijf associatiehogescholen en KU Leuven. Een professionele jury bracht deze 28 ontwerpen terug tot een shortlist van 9 ontwerpen, waarop alle studenten & personeelsleden hun stem konden uitbrengen. 

Na het tellen van de bijna 2.600 stemmen bleek één ontwerp de duidelijke winnaar, ‘Geen berg te hoog’, van KU Leuven-student Kaat Van den Bruel. “Ik vind het super leuk dat ik gewonnen heb en hoop dat alle studenten in de toekomst steeds meer aangespoord worden om op een creatieve manier door het (studenten)leven te gaan,” reageert de enthousiaste studente geneeskunde. 

“De berg is een mooie metafoor voor moeilijke periodes, die we vaak figuurlijk moeten beklimmen. Wie doorzet, bereikt uiteindelijk de top. Daarop moeten we focussen. Dat geeft ons perspectief.” – Kaat Van den Bruel

Het ontwerp stelt een kleurrijk berglandschap voor. “De berg is een mooie metafoor voor moeilijke periodes, die we vaak figuurlijk moeten beklimmen. Wie doorzet, bereikt uiteindelijk de top. Daarop moeten we focussen. Dat geeft ons perspectief,” duidt Kaat haar ontwerp. 

Voor de professionele jury was het verhaal achter het ontwerp één van de redenen waarom het kunstwerk een plaats verdiende op de shortlist. “Sinds Petrarca de Mont Ventoux beklom en er over mijmerde, behoort het symbool van de berg tot het vaste patrimonium van onze denkers. Onze denkers, studenten, medewerkers, onderzoekers en docenten verzetten bergen. Na een steile klim gaat het pad weer bergafwaarts. Na intense periodes van blokken en (samen)werken, volgen periodes van rust en introspectie. Geen berg te hoog lijkt tot stand te zijn gekomen tijdens zo een vluchtig moment,” verklaart Mirthe Demaeral van Cas-co vzw, lid van de professionele jury. 

Het winnend ontwerp zal vanaf de start van het academiejaar 2021-2022 één jaar lang de achtergrond sieren van de centrale login-pagina. Studenten & personeelsleden kunnen zowel het winnend ontwerp als de andere ontwerpen op de shortlist, eveneens gebruiken als achtergrond in MS Teams. 

“Deze wedstrijd legde niet alleen de dynamiek binnen onze brede associatie bloot, maar ook de goesting om onze eigen creativiteit te willen tonen.” – Simon Van Damme

Simon Van Damme, algemeen directeur & decaan van LUCA School of Arts en voorzitter van de Beleidsgroep Kunsten die het art4campus-initiatief opzette, is alvast tevreden over deze eerst editie: “Met 28 kwaliteitsvolle en inspirerende inzendingen van evenveel studenten als collega’s, en bijna 2.600 uitgebrachte stemmen, heeft deze wedstrijd niet alleen de dynamiek binnen onze brede associatie bloot gelegd, maar ook de goesting om onze eigen creativiteit te willen tonen op een plek die meer dan ooit onze werkplek is geworden, namelijk de digitale toegangspoort tot zovele toepassingen waarmee we online instaan voor het onderwijs en samenwerken rond onderzoek. De associatie zal de wedstrijd dan ook jaarlijks te herhalen.”

Het art4campus-initiatief rust niet op haar lauweren. Met het netwerkevent Boost kunst op je campus, bracht de associatie alvast personeelsleden & studenten samen om te reflecteren over andere manieren waarop kunst in al haar vormen een rol kan spelen op de 23 campussen verspreid over Vlaanderen & Brussel. Een nieuw opgericht steunpunt kunstintegratie zal nieuwe ideeën en projecten inzake kunst op de campus samenbrengen en verder ondersteunen via projectoproepen. Meer informatie hierover komt in de komende maanden online op www.art4campus.be.

 

 Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here